Samenwerkingstafel Gastvrijheidsdomein

In januari 2023 is de Samenwerkingstafel ingesteld als onderdeel van de Taskforce Samenwerking Gastvrijheidseconomie. De taskforce in Nederland wordt gefaciliteerd door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), de beleidsverantwoordelijke voor de toeristische sector en ondernemers in de gastvrijheidssector. Aan de Samenwerkingstafel zitten, net als bij de Taskforce, deelnemers vanuit het Rijk, brancheorganisaties, NBTC, vertegenwoordigers van provincies (IPO) en VNG, ANWB, Destinatie Nederland en CELTH. Rob van Gijzel, voormalig burgemeester van Eindhoven, is voorzitter van de Samenwerkingstafel.

Fase 1

De vrijetijdssector hecht veel belang aan samenwerking tussen bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen, maar een gezamenlijke stip op de horizon ontbreekt. De samenwerkingstafel zich in de eerste fase daarom vooral gericht op draagvlak krijgen voor het definiëren van een gezamenlijk belang, het maken van een inventarisatie van de relevante maatschappelijke en economische ontwikkelingen en het vaststellen van de beoogde doelen. De samenwerkingstafel heeft een gezamenlijke opgave beschreven voor de sector, gericht op en rekening houdend met de transitie opgaves waar Nederland en Europa voor staan. Perspectief 2030 (2019)[1] diende hiervoor als kader. Het resultaat van de eerste fase is vastgelegd in een voortgangsrapportage. Deze voortgangsrapportage is daarmee dus vooral een verkenning van de mogelijke governance en uitvoeringsstructuur als de basis waarop we in dit complexe veld concreet kunnen organiseren wat we inhoudelijk met elkaar willen bereiken. De gezamenlijke strategie, is medio 2023 opgesteld en goedgekeurd door de Taskforce.

Fase 2

Met de goedkeuring van de Taskforce van de voortgangsrapportage is een start gemaakt met de tweede fase. Het uiteindelijke doel van de strategie is om te komen tot een Landelijke Raad voor Recreatie en Toerisme, in 2024. Hiervoor wordt de komende periode onder meer verbinding gezocht met andere - twee of drie - ministeries als aanvulling op het Ministerie van Economische zaken en Klimaat. Er wordt juist ook nauwe betrokkenheid van de provincies gevraagd, samen met branche organisaties, Destinatie NL, DMO’s, kennisinstellingen en regionale partners en bedrijven.

Het instellen van een Landelijke Raad is een belangrijke eerste stap in de vormgeving van het transitieproces. Dit heeft echter alleen zin als de betrokken partijen - overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen - in staat zijn het gezamenlijk belang als uitgangspunt te kiezen en in de samenwerking uit te gaan van onderling vertrouwen. De praktijk van deze ‘triple helix-structuur’ vraagt om in gezamenlijkheid beleid te ontwikkelen, de uitvoering ter hand te nemen en oplossingen te zoeken. De toekomstige Raad zal zich moeten opstellen als een robuuste, betrouwbare en consistente partner in de gesprekken met vertegenwoordigers van andere beleidsterreinen.

De Landelijke Raad voor Recreatie en Toerisme heeft als doelstelling om te komen tot een integrale en samenhangende beleidsvisie en strategie die sturing geeft aan een langjarige ontwikkeling van het vrijetijdsdomein. Hierbij wordt op de drie bestuurslagen die we in Nederland kennen een model ingericht, waarbij alle partijen hun rol en verantwoordelijkheid nemen:

  • De landelijke laag is gericht op nationaal niveau te komen tot een samenhangende integrale visie en daarbij passende strategie. Deze laag is samengesteld uit een vertegenwoordiging van alle relevante partijen in de sector. De raad moet zich horizontaal verbinden op het gebied van beleid en verticaal in relatie tot het provinciale niveau.
  • De provinciale laag richt zich op een integraal ontwikkelprogramma, toegesneden per provincie. Ook deze laag kent een horizontale laag, gericht op beleid en de sector en verticaal zowel naar de landelijke laag ‘erboven’ als de regionale en lokale laag ‘eronder’.  
  • De regionale laag wordt gevraagd te komen tot lokale uitvoeringsprojecten .

Vervolg fase 2: update

In het najaar van 2023 wordt verder invulling gegeven aan de invulling en organisatie van het voorgestelde model, welke in de eerste helft van 2024 moet staan. Vanuit de samenwerkingstafel worden gesprekken gevoerd met de onder andere de verschillende departementen om gezamenlijk op te trekken als het gaat om de eerdergenoemde (transitie)opgaves. Daarnaast zijn er gesprekken met de provinciale laag, omdat zij tussen de landelijke en regionale laag een spilfunctie bekleden. De structuur van de verschillende lagen krijgt langzaamaan vorm en verschillende teams zijn op dit moment bezig met verdere uitwerking hiervan. Zodra er meer duidelijkheid komt, zullen we je er hier over informeren.

[1] Perspectief 2030 - NBTC, via NBTC.nl Bestemming Nederland