Overlevingsplan voor bedrijven in leisure, toerisme en hospitality tijdens COVID-19

02-02-2021

In de huidige coronacrisis hebben veel ondernemers in het LTH-domein financiële- en cashflowproblemen. Om overeind te blijven, moeten ze diep in hun reserves en of persoonlijke besparingen duiken.

Toekomstige financiële situatie

In veel gevallen hebben zij, vanwege de door schuldeisers verleende aflossingsvrije periode, de betalingen kunnen uitstellen. Hiermee hebben zij "zichzelf gered" voor de korte termijn. Maar ze hebben een hypotheek op de toekomst waarvan het misschien moeilijk te herstellen blijkt. Zonder activiteiten en inkomsten op korte termijn, raakt het eigen vermogen uitgeput en de waarde van het bedrijf komt op of onder nul.

Eten of gegeten worden

De schuldenlast groeit en op een gegeven moment raakt alle perspectief op een positieve rebound verloren. Dat is wanneer de beschreven dreiging een kans wordt voor entiteiten in de markt met diepe zakken en minder goede bedoelingen. Deze “aasgieren” betalen het minimum of een symbolisch bedrag van 1 euro en krijgen daarmee gezonde bedrijven geladen met schulden. Ze strippen het bedrijf van haar activa en laten het achterblijvende skelet failliet gaan.

Stop met het overdragen van bedrijfseigendom

In een recent overleg bleek dat verschillende provincies dit al zien gebeuren en zien hoe een deel van het aanbod en daarmee de LTH-infrastructuur in handen komt van (internationale) investeerders. Het zal moeilijk zijn om deze ontwikkeling te stoppen of te blokkeren, maar het is in ieders belang om beleid te ontwerpen om dit te voorkomen

Nieuwe entiteit die toekomst waarborgt met bestaand eigendom

Een oplossing zou misschien kunnen zijn om zelf, op provinciaal/regionaal niveau, een entiteit te creëren. Een soort agentschap dat deze bedrijven kan overnemen en hen een langere landingsbaan kan gunnen om ze zo in staat te stellen om een zachtere landing te maken en een nieuwe potentiële toekomst te ontwikkelen met de bestaande eigenaar. Economische/juridische eigendom wordt overgedragen aan het nieuwe agentschap en het operationele eigendom blijft bij de voormalige eigenaar. In 3 tot 4 jaar wordt het proces omgekeerd en de oorspronkelijke eigenaar kan het eigen bedrijf terugkopen.