Herstel van de COVID-19-crisis door samenwerking van overheden, industrie en onderwijs

03-04-2020

De wereld staat op zijn kop! Toeristische bestemmingen en de gastvrijheidssector – de sector van leisure, toerisme en hospitality – worden wereldwijd hard geraakt door de COVID-19-crisis.

Korte termijn: de sector in overlevingsmodus

Het Rijk probeert de gastvrijheidssector in deze periode met het pakket aan financiële maatregelen een reddende hand toe te steken. Regionale Taskforces worden opgericht om nieuwe samenwerkingsinitiatieven aan te jagen. De crisis leidt tot nieuwe initiatieven, van hotels die kamers beschikbaar stellen voor medische zorg tot horeca die massaal inzet op levering aan huis of aan zorgdienstverleners, maar de vraag is of deze initiatieven – hoe prachtig ook – voldoende zijn om te overleven. Veel sterke ondernemingen dreigen nog tussen de wal en het schip te raken omdat regelingen niet passend zijn. De OECD verwacht dan ook dat de crisis zou kunnen resulteren in een daling van 45-70% van de internationale toeristische economie in 2020.

Scenario’s om houvast te bieden

Het blijft gissen... Zal het internationaal toerisme zich herstellen nadat het leven zich weer ‘normaliseert’? Of wordt de crisis een echte ‘game changer’ die het speelveld van internationaal toerisme voorgoed verandert? CELTH en haar partners willen bestemmingen en industrie houvast bieden door scenario’s te ontwikkelen om de onzekerheden en hoe zij op elkaar inwerken, inzichtelijk te maken. De experts van ETFI werken al jaren met scenario planning als methode om de toeristische sector veerkrachtiger te maken. De scenario’s kunnen gebruikt worden om strategisch vooruit te kijken (strategic foresight) en de discussie op gang te brengen over welke maatregelen te treffen om de sector te herstellen, deze anders in te richten en op termijn meer toekomstbestendig te maken.

Wetenschappelijk tijdschrift over hoe voor te bereiden op (nieuwe) crises

CELTH-partner ETFI heeft wetenschappers gevraagd bij te dragen aan een speciale editie van het wetenschappelijke Journal of Tourism Futures. Deze speciale editie heeft als doel kennis te vergroten met betrekking tot de bedreigingen en crises die reizen en toerisme op lokaal tot mondiaal niveau in de 21ste eeuw hebben beïnvloed.

Expertise en capaciteit bij actuele uitdagingen

Ook de CELTH-partnerhogescholen en haar studenten worden hard door de crisis geraakt. De omslag naar digitaal onderwijs is snel gemaakt en studenten zijn vanuit buitenlandse stages en uitwisselingen naar Nederland teruggehaald. Dit biedt ook kansen: studenten en experts zijn beschikbaar om partijen te helpen bij actuele strategische vraagstukken. We worden ook al door regionale partijen benaderd om kennis en data in te brengen. Samen sterk dus! Neem contact op met CELTH.