Op welke manier heeft plastic afval invloed op de toeristische sector?

16-04-2019

Vorige maand werd het plastic pact gesloten door de overheid en ongeveer 70 partijen. Ondanks het feit dat veel partijen, met inbegrip van Greenpeace en de Plastic Soup Foundation, het niet eens waren met de lage ambities van het Pact, geeft deze actie aan dat de noodzaak om onze afval te verminderen, nu ook erkend is binnen de politieke arena.

De rol van het toerisme in verband met afval is tweeledig

Toeristen zijn medeverantwoordelijk voor de steeds groter wordende berg afval, maar ze kunnen ook worden gezien als 'slachtoffers' omdat plastic van invloed is op de kwaliteit van een groot aantal bestemmingen. Als voorbeeld de bezoekers aan Mount Everest, met name aan de Chinese kant, produceren veel afval en de hoogte maakt het moeilijk om het afval te verwijderen. Uiteindelijk heeft China onlangs besloten een deel van de berg af te sluiten voor bezoekers.

Plastic afval maakt toeristische bestemmingen minder aantrekkelijk

In Bali, plastic afval maakt het eiland steeds minder aantrekkelijk. In het 'plastic seizoen', spoelt tienduizend kilo afval aan langs de zuidelijke stranden van Bali. Zonnen of zwemmen tussen plastic afval voldoet niet aan de verwachtingen die toeristen hebben van zo’n eiland bestemming.

De groeiende hoeveelheid afval

Een gemiddelde van 370 stukken afval per 100 meter werd aangetroffen op het Noordzeestrand, waarvan 93% bestaat uit plastic. Naast netten, touwen en visresten, behoren kleine stukjes plastic, doppen, snoep wikkels en snack verpakkingen tot de top 5 van meest gevonden items. In totaal verzamelt de Stichting strandexploitatie Veere elk jaar 347 ton afval van een strand van 28 km.

CELTH werkt op verschillende manieren aan deze berg afval

HZ, samen met verschillende partijen, zoals RWS, IVN en overheid instanties, werken samen aan een Schone Schelde. Studenten van Data Science zijn camera’s aan het programmeren om plastic afval te detecteren. De CELTH partners Breda University of Applied Sciences en NHL Stenden onderzochten ook  de mogelijkheden voor afvalvrije evenementen. CELTH is momenteel de mogelijkheden aan het verkennen voor onderzoek naar en oplossingen voor het plastic afval probleem,  met partners in binnen- en buitenland.