Toekomstige toeristische ontwikkeling: Tobameer 2030

18-03-2020

Op 12 maart 2020 organiseerden CELTH-programmamanagers Jasper Heslinga (ETFI/NHL Stenden) en Guido Aerts (BUas) samen met Yvonne Klerks (BUas) een workshop voor lokale belanghebbenden in het Tobameer, Sumatra, Indonesië. Het doel van deze workshop was om toekomstige scenario's voor het Tobameer in 2030 te ontwikkelen en samen een inventaris te maken van de lokale behoeften met betrekking tot training, cursussen, vaardigheden enzovoort gericht op de ontwikkeling van duurzame toeristische bestemmingen.

Scenarioplanning als hulpmiddel

De workshop werd bijgewoond door een diverse groep van 20 lokale belanghebbenden (bijv. toeristische ondernemers, burgers, overheidsfunctionarissen, belangengroepen, toerismebureau en onderwijsinstellingen). Tijdens de workshop werd scenarioplanning gebruikt als hulpmiddel om verschillende toekomsten voor het Tobameer 2030 voor te stellen. De vier verschillende toekomstscenario's hieronder werden gepresenteerd als het startpunt van de discussie en zouden de lokale deelnemers moeten helpen buiten de gebaande paden te denken. De scenario's zijn gepresenteerd op posters met storytelling en moodboards:

  1. Bali 2.0
  2. Indonesië eerst
  3. Oosters Costa Rica
  4. Gezinsvakantie

Samen met de deelnemers werden de implicaties en acties per scenario besproken en geprioriteerd. Als resultaat van de workshop werd een eerste overzicht gegeven van de lokale behoeften op het gebied van kennis- en vaardigheidsontwikkeling en hoe deze aansluiten bij onderzoeks- en onderwijsprogramma's in Nederland.

"We willen geen 2e Bali zijn"

De uitkomst van de workshop was dat de meerderheid van de deelnemers een Bali 2.0 scenario als ongewenst ziet. Het Tobameer is een uniek gebied met een ongerept natuurelement, een geologische geschiedenis, prachtige landschappen verweven met de lokale Batak-cultuur. De CELTH-experts stelden dat het hebben van een duidelijke visie op de ontwikkeling van toerisme van cruciaal belang is en dat het gebruik van ruimtelijke zonering nuttig kan zijn om de controle te krijgen. Een andere belangrijke observatie is dat wanneer toerisme het landschap van de gemeenschap beïnvloedt, het voor het Tobameer belangrijk is om de inkomsten die dit genereert in de regio zelf te behouden. De lokale behoeften aan onderwijs, opleiding en vaardigheden zijn aanzienlijk, maar omvatten onder meer milieubewustzijn, ondernemerschap, Engelse taal, basisvaardigheden op het gebied van gastvrijheid en de ontwikkeling van rolmodellen en lokale leiders.