Organiserend vermogen

Kennis over de wijze waarop alle stakeholders - bestuurders, bedrijven, bezoekers, bewoners en belanghebbenden - samen tot gebalanceerd beleid, uitvoering, handhaving en bijsturing komen.

Bestemmingsontwikkeling is een samenspel van diverse actoren, waarvan de belangrijkste zijn de private, publieke en non-gouvernementele partijen, de bewoners/lokale gemeenschappen en de bezoekers. Waar sommige bestemmingen goed in staat zijn om partijen en belangen samen te brengen en de samenwerking te coördineren, zien andere bestemmingen dat verbindingen en vaardigheden ontbreken en sommige partijen ondervertegenwoordigd zijn. De complexiteit van bestemmingsmanagement, evenals het belang ervan, neemt toe: door de stormachtige groei van het domein (toerisme, recreatie, evenementen, festivals, horeca) is de roep om optimaliseren van de impacts toegenomen.

Kennisprioriteiten

  • Hoe ziet op bestemmingsniveau het optimale ‘destination governance’ systeem eruit en hoe kan een roadmap worden gerealiseerd waarmee partijen stapsgewijs kunnen bouwen aan organiserend vermogen?
  • Welk beleidsinstrumentarium ‘dat werkt’ kan een overheid toepassen om regie te kunnen voeren op (mate van) ontwikkeling, zowel in kwantiteit als kwaliteit op bestemmingsniveau, teneinde een Bewuste Bestemming te bereiken?
  • Hoe kunnen voorheen niet voldoende vertegenwoordigde partijen, met name onder (bepaalde groepen van) bewoners, actief en effectief betrokken worden?
  • Hoe kan het domein zichzelf goed positioneren ten opzichte van andere sectoren en maatschappelijke opgaven?
Afbeelding

Meer informatie

Dit thema maakt onderdeel uit van de Agenda Bewuste Bestemmingen. Deze kennisagenda fungeert als leidraad voor de kennis- en onderwijspartners van CELTH om nieuwe relevante kennis en vaardigheden voor het gastvrijheidsdomein te ontwikkelen. Dat is hard nodig omdat het domein voor een grote transitieopgave staat.