Hoe kunnen diaspora-gemeenschappen een rol spelen bij de ontwikkeling van het Tobameer?

12-09-2020

Het Tobameer is één van de 10 toeristische bestemmingen die Indonesië van plan is de komende jaren te ontwikkelen. Voor de toekomstige samenwerking tussen Indonesië en Nederland met betrekking tot de toeristische ontwikkeling van het Tobameer werden wij benaderd om onze expertise te delen. Rouaida Mahfouz, student van de Master Imagineering van Breda University, schreef een ‘business inspirational report’ over de inspanningen van de lokale gemeenschap, de Batakcultuur en hun diaspora voor bottom-up ontwikkeling van het gebied.

Living Lab: Lake Toba 2030

Wij hebben een Living Lab geïnitieerd als een concept van een gemeenschapsgerichte benadering om een ​​stem te geven aan de verschillende gemeenschappen rond het Tobameer. Hiermee proberen we de specifieke elementen van de Batakcultuur en gemeenschappen te integreren in de Living Lab-aanpak. De samenwerking met de diaspora zou kunnen leiden tot een beter begrip van hoe zij kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van het Tobameer. Aangezien zij zich zeer bewust zijn van de cultuur en mindset in hun thuisland.

Diaspora van het Tobameer

Met haar onderzoek wilde Rouaida onderzoeken wat de samenwerking met diaspora van het Tobameer verbetert. Ze werkte samen met de diaspora van het Tobameer in Europa. Door een participatieve benadering kreeg ze meer inzicht in wat er nodig is om hun samenwerking met het living Lab te versterken, dus voor hun thuisland en de ontwikkeling daarvan.

Resultaten: tie the knot

Na grondig onderzoek, 16 interviews en een creatieve sessie ontdekte Rouaida 6 belangrijke bevindingen:

  1. Er is niet één diaspora-gemeenschap van het Tobameer
  2. 4 soorten diaspora
  3. Overheid ontbreekt op de een of andere manier in samenwerking met de diaspora
  4. Er is een cultureel dilemma
  5. Er is weerstand als het gaat om de betrokkenheid van andere diaspora
  6. Samenwerking tussen Batak-gemeenschap is moeilijk toe te passen

Download de samenvatting van het onderzoek van Rouaida om een ​​dieper inzicht te krijgen in hoe diaspora-gemeenschappen een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van het Tobameer.