Green Tourism Deal

29-10-2021

Dit weekend vindt de wereldwijde klimaattop plaats in Glasgow. Woorden en daden liggen nog ver uit elkaar, zo is de algemene teneur in Nederlandse en internationale media. President Biden is naar Glasgow afgereisd zónder Klimaatplan en ook Nederland ligt nog steeds niet op koers om de klimaatdoelen voor de komende jaren te behalen, zo bleek deze week uit cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) aan de vooravond van de klimaattop.

Maar ook wij als gastvrijheidsdomein kunnen er niet om heen: de noodzakelijke duurzame transitie van het domein. Om die reden is CELTH, namens de Taskforce Gastvrijheidssector, gestart met de ontwikkeling van een Onderzoeksagenda Duurzaamheid. Essentieel wordt dat het gastvrijheidsdomein in Nederland proactief inspeelt op alle wetgeving en regels die de klimaatcrisis moeten oplossen. En dat is hoognodig! Een voorbeeld: wanneer de klimaatwet strikt wordt uitgevoerd zullen binnen negen jaar alle vrijetijdsaccommodaties de CO2-emissies gehalveerd moeten hebben. Zo niet, dan kan de helft van de accommodaties in 2030 de deuren sluiten.

Deze week luidde een aantal DMO’s in Nederland de noodklok door te pleiten voor een Toerisme-transformatiefonds van één miljard euro. Een aardig initiatief, het heeft aandacht weten te creëren in enkele media en heeft geleid tot een debataanvraag in Den Haag. Maar ook een gemiste kans, door zowel het gebrek aan een gedegen inhoudelijke onderbouwing als een brede coalitie van relevante stakeholders: bedrijfsleven, overheden, maatschappelijke organisaties en kennis- en onderwijsinstellingen.

Een échte transitie van het domein vereist forse ondersteuning met transdisciplinaire plannen en coalities. Een Green Tourism Deal, met een duidelijke richting, gebaseerd op kennis, een goede onderbouwing en bijbehorende middelen. Dat gaat alleen maar lukken als we als partijen transdisciplinair samenwerken en de juiste ingangen weten te vinden in Den Haag en Brussel. Zullen we voortaan sámen optrekken?