Investeringsrisico's van luchtvaartafhankelijkheid in de Nederlandse uitgaande touroperatingsector

In dit onderzoek van CELTH, Breda University of Applied Sciences, Wageningen Universiteit en HZ University of Applied Sciences samen met ANVR en Natuur & Milieu worden eventuele financierings- en investeringsrisico’s in kaart gebracht van uitgaande touroperators. Deze touroperators zijn momenteel vaak in meer of mindere mate afhankelijk van de luchtvaart. Het is onduidelijk of de gevolgen van klimaatbeleid en klimaatverandering impact hebben op de aantrekkelijkheid van hun assets voor investeerders en financiers. 

Aanleiding

Klimaat en milieubeleid zal – met name in-EU landen als Nederland – een grotere invloed krijgen op de capaciteit van de luchtvaart en kan groeibeperkend werken. Hiernaast heeft klimaatverandering een steeds grotere negatieve impact op populaire zomer en winterbestemmingen van touroperators, zoals het Middellandse Zeegebied en de Europese Alpen. Het is momenteel onduidelijk wat de gevolgen hiervan zijn voor de assets van touroperators als het gaat om financierbaarheid en aantrekkelijkheid voor investeerders.

Doel

Dit project heeft daarom als doel deze kennisleemte aan te pakken over de risico’s die grotendeels luchtvaartafhankelijke touroperators lopen om investeerders en financiers aan zich te binden. Het onderzoek richt zich op onderstaande onderzoeksvragen:

  • Waaruit bestaat de huidige portefeuille van de Nederlandse aanbieders van uitgaande reizen?

    • In hoeverre zijn Nederlandse outbound touroperators afhankelijk van de luchtvaart in termen van productaanbod en omzet?
    • Wat is het relatieve aandeel van op luchtvaart gebaseerde producten in het totale productaanbod en de omzet van de Nederlandse touroperators?
  • Wat zijn de investeringsrisico's van deze bedrijvenportefeuille zoals aangegeven door investeerders?
    • Hoe beoordelen investeerders investeringsrisico's met betrekking tot klimaatverandering?
    • Wat zijn de investeringsrisico's van de zakelijke portefeuille van Nederlandse touroperators?
    • Wat zijn de reflecties op en implicaties van deze investeringsrisico's vanuit het perspectief van beleidsmakers en touroperators?

Het onderzoek levert naast inzicht in het productportfolio en investeringsrisico’s een aantal concrete tools op in de vorm van een financiering & investeringsrisico benchmark en een climate investment risk barometer

Relatie met andere onderzoeken / ABB

Het onderzoek lost een van prioriteitsvraagstukken op uit de Sustainable Research Agenda for Leisure, Tourism and Hospitality van CELTH. In het bijzonder betreft dit project 12: businessmodellen en producten voor duurzame consumptie. Binnen de Agenda Bewuste Bestemmingen van CELTH valt het binnen de thema’s leefomgeving, organiserend vermogen, smartness en vrijetijdsaanbod.

Aanpak

Het onderzoek valt in vijf delen uiteen. De eerste fase bestaat uit een onderzoek naar de Nederlandse uitgaande touroperatormarkt op aspecten als bedrijfsmodel, portfolio, luchvaartafhankelijkheid en voetafdruk. Fase twee omvat zowel een literatuuronderzoek naar klimaatverandering gerelateerde beleggingsrisico’s als interviews met voor de Nederlandse markt relevante investeerders. Op basis van de literatuurstudie en de resultaten van de interviews wordt een benchmark voor klimaatveranderingsrisico’s samengesteld. In fase drie wordt een barometer van het klimaatinvesteringsrisico gemaakt. In fase vier worden de resultaten in diverse workshops met zowel touroperators als beleidsactoren besproken en worden de deelnemers verschillende beleidsscenario’s voorgelegd die tot doel hebben de deelnemers te laten nadenken over de gevolgen van deze beleidsscenario's en klimaatrisico’s voor hun organisaties en domeinen. In fase vijf worden alle resultaten met conclusies samengevat in een eindrapport.

Partners

  • Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality
  • Breda University of Applied Sciences
  • Wageningen Universiteit & Research
  • HZ University of Applied Sciences

Projectteam

  • Harald Buijtendijk (BUas)
  • Cheryl van Adrichem (WUR)
  • Ageeth van Maldegem (HZ)
  • Frank Peeters (HZ)

Planning

Mei 2023 – oktober 2023

Status

Lopend

Resultaten

Nog niet beschikbaar.