Onderzoeksagenda duurzaamheid Leisure, Tourism & Hospitality

Aanleiding

Duurzame ontwikkeling staat hoog op lokale, nationale en internationale politieke agenda’s. Denk alleen al aan klimaatverandering, biodiversiteit, de stikstofcrisis, de gezondheidscrisis, de teloorgang van stilte en stiltegebieden en de ontwikkeling van de circulaire economie.

De sector Leisure, Toerisme en Hospitality (LTH of gastvrijheidssector) speelt hierin een dubbele rol: enerzijds creëert het waarde uit natuurlijke hulpbronnen zoals de kwaliteit van natuur, biodiversiteit, landschap, stilte, schone lucht en cultureel erfgoed. Aan de andere kant heeft de gastvrijheidssector een impact op de klimaatverandering, stikstofoxiden, verlies aan biodiversiteit en stilte, en in toenemende mate ook op lokale gemeenschappen op bestemmingen. De gastvrijheidssector is soms koploper in het bieden van oplossingen voor crises, maar blijft in veel gevallen ook achter. Pregnant voorbeeld is de uitstoot van kooldioxide en stikstofoxiden die in de meeste sectoren langzaam afneemt maar in LTH nog steeds groeien.

Doel

Dit project beoogt een onderzoeksagenda op te stellen voor een verduurzaming van de toeristische sector. Deze agenda biedt een systematisch overzicht van het relevante beleid en vraagstukken, en een vertaling naar het potentiële onderzoeksvragen.

De uitdaging is om, aansluitend aan de praktijk van de sector, niet alleen economische modellen en paradigma’s, maar ook acties en aanpassingen te vinden die de milieubelasting door de sector effectief verminderen door adequaat te reageren op het nieuwe en snel veranderende beleid op deze thema’s onder behoud van een economisch gezonde sector. Daarbij zal ook aandacht worden geschonken aan de rol van digitalisering bij zowel het ontstaan van der problematiek als ook het oplossen ervan.

Als vervolg op de Onderzoeksagenda, bundelen NBTC en CELTH hun krachten om, in aanloop naar de toerismetop in 2022, met verschillende partijen uit de toeristische wereld en maatschappelijke partners, te werken aan een Roadmap Duurzame Bestemming Nederland. In deze Roadmap beschrijven we niet alleen de uitdagingen voor de sector en wat er al gebeurt op die verschillende uitdagingen, maar identificeren we vooral ook de bestaande drempels en hoe we die drempels samen kunnen adresseren.

Aanpak

Op basis van relevante duurzaamheidsthema’s (klimaat, energie, lucht, water, geluid, biodiversiteit, veiligheid, landschap, ruimtegebruik, afval, circulaire economie, SDG’s en overtoerisme) wordt in eerste instantie per thema (in de vorm van een literatuurstudie) gerapporteerd over het nationaal en internationaal beleid. In een latere fase volgen er gesprekken met relevante stakeholders (branche- en overheidsorganisaties en bedrijven). De onderzoekers willen daarmee inzicht krijgen in de uitdagingen en knelpunten waarvoor de subsectoren van de vrijetijdssector zich gesteld zien ten aanzien van de 13 in de literatuurstudie geïdentificeerde duurzaamheidsthema’s. Deze interviews worden op hoofdlijnen geanalyseerd en in een rapportage gebundeld met een daaruitvolgende onderzoeksagenda duurzaamheid.

Partners

  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
  • Vereniging Nederlands Gemeenten
  • Interprovinciaal Overleg
  • Gastvrij Nederland / brancheorganisaties
  • NBTC

Projectteam

  • Paul Peters (BUas / CSTT)
  • Eke Eijgelaar (BUas / CSTT)
  • Harald Buijtendijk (BUas / CSTT)
  • Elena Cavagnaro (NHL Stenden)
  • Tamina Reinecke (BUas)

Planning

mei 2021 – september 2022

Status

Afgerond.

Downloads

Het rapport ‘Duurzame Onderzoekagenda voor Leisure, Toerisme en Hospitality’ is via de CELTH-site gratis te downloden. Of kijk online naar de presentatie die Harald Buijtendijk op de inspiratiesessie van het Trendcongres gaf. Op de site van NRIT kunt u het achtergrondartikel lezen.