Veerkrachtige strategieën voor het beheer van bezoekersstromen

03-12-2018

Veiligheid en toerisme zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden omdat toerisme veiligheid als een noodzakelijke voorwaarde vereist. Vooral in de fase van de planning vooraf is de aanname van veiligheid essentieel. Bedreigingen voor het beeld van de veiligheid kunnen dus direct invloed hebben op toerisme, in potentie kost dit miljoenen. Wat is de rol van geld en hoe kunnen bestemmingen herstellen (betreffende toerisme) van terroristische aanslagen of natuurrampen?

Hoeveel van de perceptie van de bedreiging van de veiligheid is echt, of mythe?

Stel als voorbeeld van de perceptie, de dreiging tussen een kokosnoot en een haai. Op het eerste gezicht, zullen meer mensen vrezen voor haai aanval dan een kokosnoot aanval. Echter, de cijfers onthullen veel meer blessures bij toeristen, sommigen van hen fataal, veroorzaakt door vallende kokosnoten dan door haaien. Toch zullen sommige mensen nog steeds gaan zwemmen, maar andere keuze bestemmingen kunnen worden beïnvloed.

Hiaat in waarnemingen

In het toerisme, de bedreiging en de incidentie van een terreur aanval lijken groter en stijgende, maar eigenlijk is dit niet zo. In 2017, 34.000 mensen kwamen om bij terroristische aanslagen (IPK, 2017), maar dit cijfer wordt verkleind door degenen die zijn vermoord of gestorven bij verkeersongevallen. Terwijl terrorisme wordt gezien als de grootste bedreiging voor het leven van de toerist, is dit dus niet de werkelijkheid. Hoe kan deze kloof in de perceptie en realiteit worden ingevuld?
 

Veerkrachtig strategieën voor het overwinnen van afnemend toerisme

Er zijn vele voorbeelden van bestemmingen die toerisme verliezen maar herstellen met robuuste strategieën (IJsland als voorbeeld). Wat zijn de belangrijkste elementen van deze strategieën? Nou, een ramp kan een springplank zijn naar succes, zolang er actie wordt ondernomen voor de wederopbouw van de beeldvorming, communicatie met de doelgroepen en het behouden van bestaande kanalen op de markt.

Dit blog is geschreven door toeristisch veiligheidsexpert Peter Singleton (NHL StendenETFI). Neem voor meer informatie contact met ons op.