Toerisme & Gastvrijheid nieuw thema in onderzoeksambities hogescholen

02-12-2021

Op 23 november presenteerden de hogescholen hun onderzoeksambities aan demissionair minister van onderwijs Van Engelshoven: Praktijkgericht onderzoek als kennisversneller. In de plannen staan 12 nationale thema’s centraal, zoals Gezondheid & Welzijn, Onderwijs & Talentontwikkeling en Energietransitie & Duurzaamheid. Met praktijkgericht onderzoek op deze thema’s zorgen de hogescholen voor innovatie van het bedrijfsleven en actualisatie van het onderwijs.

Succes voor het gastvrijheidsdomein: Toerisme & Gastvrijheid is toegevoegd als nieuw thema in de onderzoeksstrategie. "Een thema wat maatschappelijk en economisch zeer relevant is en waarop een van de pilots voor de Professional Doctorate wordt ontwikkeld”, zo geeft de Vereniging Hogescholen aan. Het praktijkgericht onderzoek in het hbo heeft een duidelijke plek gekregen in het onderzoekslandschap van Nederland en het gastvrijheidsdomein heeft door jarenlange onderzoeksinspanningen van de hogescholen en CELTH daarin voet aan de grond gekregen.

Volop kansen dus! Het is nu zaak om het toegepaste en academische onderzoek in het gastvrijheidsdomein verder uit te bouwen. De hogescholen in het domein hebben gezamenlijk zo’n 75 vte aan onderzoekscapaciteit beschikbaar om het domein te helpen bij haar transitie; taak voor zowel het onderwijs als het werkveld om elkaar nadrukkelijker op te zoeken. CELTH speelt in dat matchmakingproces al jaren een nadrukkelijke rol. Dat doen we onder andere door met NBTC en CBS samen te werken in het Data & Development Lab en de Landelijke Data Alliantie en met het brede werkveld de krachten te bundelen in de nationale Taskforce Gastvrijheidssector. En door te investeren in relevante onderzoeksprojecten. In onze Agenda Bewuste Bestemmingen, die we begin januari publiceren, plaatsen we al onze onderzoeksprojecten in een duurzaam toekomstperspectief voor bestemmingen en bedrijfsleven. Want er moeten nog heel wat heilige huisjes worden afgebroken om de sector een echt duurzaam perspectief te bieden!