Kick-off Project Toegankelijke Bestemmingen

17-03-2022

Op woensdag 16 maart heeft in Groesbeek de kick-off van het project Toegankelijke Bestemmingen plaats gevonden. In dit project wordt een toolkit ontwikkeld zodat regio’s zich kunnen ontwikkelen tot een toegankelijke bestemming. Het project richt zich op de volle breedte van verschillende beperkingen, zoals mensen met een lichamelijke, visuele, auditieve of verstandelijke beperking. In de provincie Gelderland, de gemeente Berg en Dal-RvN@ en de regio’s Achterhoek en Vechtdal vindt dit project plaats dat landelijk impact heeft.

De kick-off is geopend door wethouder Sylvia Fleuren van de gemeente Berg en Dal. Mr. Hendrik Willem Nieuwenhuis, beleidsmedewerker toerisme van de provincie Gelderland is op het belang van een toegankelijke provincie verder ingegaan. Het Rebellenteam van Joint Projects, die o.a. ingezet worden voor de Community Toegankelijke Recreatie was ook aanwezig. Zij zijn dé ervaringsdeskundigen op het gebied van toegankelijkheid. Eén van de Rebellen, Jaheed Andishmand, en Karin Stiksma (projectleider) heeft verteld over het project; over het ontstaan en de opzet.

In Nederland zijn er circa 4 miljoen mensen die een beperking hebben: dat is bijna een kwart van de samenleving. Conform het door Nederland geratificeerde ‘Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap’ heeft eenieder het recht op een goede kwaliteit van leven, dus recreatieve-, toeristische, vrijetijds- en sportactiviteiten. Er zijn al veel initiatieven en projecten voor toegankelijk toerisme. Toegankelijk voor iedereen is nog geen vanzelfsprekendheid en er is nog veel werk aan de winkel.

Met de resultaten uit het project moeten zowel bestemmingen als toeristische en recreatieve ondernemers worden gestimuleerd en ondersteund in het beter toegankelijk maken van hun locatie. Ze worden over de spreekwoordelijke drempel geholpen met een te ontwikkelen toolkit. Daarin onder andere interventies, best practices en een participatiemodel voor het ontwerpen en realiseren van toegankelijk aanbod sámen met ervaringsdeskundigen.

Joint Projects is initiatiefnemer van het project en tevens facilitator van de Community Toegankelijke Recreatie.  Het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) ondersteunt dit project met haar partnerhogescholen Breda University of Applied Sciences en NHL Stenden Hogeschool en voor dit project aangesloten Hogeschool Utrecht. Het project wordt uitgevoerd in opdracht van de provincie Gelderland, de gemeente Berg en Dal-RvN@ en de regio’s Achterhoek en Vechtdal.

Het project is inmiddels afgerond. De resultaten (rapportinfographic en toolkit) zijn beschikbaar via de website van Joint Projects. De belangrijkste resultaten van het project staan in het artikel 'Hoe kunnen regio's voor iedereen toegankelijk worden?'