Jouw bijdrage in het Trendrapport 2021?

13-04-2021

Elk jaar participeert CELTH in het Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd van NRIT. Het trendrapport bestaat uit verdiepende artikelen over actuele ontwikkelingen, interessante cases en relevant onderzoek in toerisme, leisure of hospitality.

Maatschappelijke waarde van toerisme en recreatie

Het belang van de toeristisch-recreatieve sector voor mens en samenleving werd tijdens de pandemie pijnlijk duidelijk. Al meer dan een jaar is de behoefte aan ontspanning en uithuizige vrijetijdsactiviteiten vrijwel dagelijks in het nieuws. De maatschappelijke waarde en impact van de vrijetijdssector is nog nooit zo duidelijk geworden. Het onlangs door CELTH uitgebrachte rapport ‘Maatschappelijke waarde van toerisme en recreatie’ onderstreepte dat nog maar eens.

Op zoek naar bijdrages voor een meer weerbare sector

De redactie nodigt auteurs daarom uit om bijdragen die zich rond dat maatschappelijke belang bewegen in te dienen. Bijdragen die ingaan op herstel van corona met een blik op de toekomst zijn zeker welkom waarbij de ontwikkeling naar een meer weerbare sector zeker de aandacht verdient. Aan de andere kant heeft corona ook nieuwe kansen gecreëerd die we in Capita Selecta ook een plaats willen geven. Natuurlijk is er in Capita Selecta zeker ruimte voor onderwerpen die niet binnen deze thema’s vallen.

Voorbeelden van bijdrages

Om aan te geven wat voor type bijdragen we zoeken, hebben we hieronder ter inspiratie een aantal voorbeelden geplaatst van bijdragen:

  • Waar onderzoek aan ten grondslag ligt en een oplossing biedt voor problemen en uitdagingen voor het werkveld
  • Die actuele trends en ontwikkelingen uit de samenleving of de markt signaleren en op basis daarvan een vertaalslag weten te maken naar een (mogelijke) toepassing in het werkveld
  • Die de resultaten van een voor het werkveld relevant onderzoek beschrijven
  • Die niet zijn gebaseerd op onderzoek, maar een bepaalde visie of idee verder uitwerken en tot een bepaalde hypothese komen
  • Die een bepaald bijzonder en/of innovatief project dat is uitgevoerd voor het werkveld beschrijven
  • Die een nieuwe of gemodificeerde voor het werkveld relevante onderzoeksmethode of managementaanpak beschrijven
  • Die experimenten in het kader van het Data Development Lab omvatten

We zijn samenvattend vooral op zoek naar bijdragen die de lezers nieuwe kennis en inzichten verschaffen, verrassen, inspireren en op nieuwe gedachten brengen maar verder uitgewerkt zijn dan een blog of column.

Richtlijnen en deadline

We willen je graag uitnodigen om een voorstel voor een artikel te doen. Het voorstel moet de titel van het artikel omvatten alsmede een korte synopsis van ongeveer 100-200 woorden. Deadline voor het aanleveren van een voorstel is maandag 3 mei 2021. De week daarop krijg je te horen of je voorstel is geaccepteerd.

Het kan zijn dat de kernredactie je voorstel minder vindt passen in het Trendrapport, maar dat NRIT het wel interessant acht voor een van haar andere uitgaven zoals het vakblad R&T, Vrijetijdstudies of het online Kennisplatform. De redactie van NRIT gaat je dan benaderen of je voor één van hun uitgaven een artikel wilt schrijven.

Voor het aanleveren van de eerste draft hebben we twee inlevermomenten. De eerste op maandag 5 juli 2021 en de tweede op maandag 6 september. Op het ingediende artikel krijg je de week daarop feedback. Het definitieve artikel moet uiterlijk op maandag 11 oktober 2021 worden ingeleverd.