Gebruik van satellietbeelden voor toerisme en recreatie

12-06-2018

Satellietbeelden zijn reeds beschikbaar, maar toepassingen op de toeristisch-recreatieve sector zijn echter nog altijd beperkt. Vanuit het Data & Development Lab (DDL) is een pilotonderzoek uitgevoerd naar het gebruik van vrij verkrijgbare ‘open source’ satellietbeelden voor inzichten in de vrijetijdseconomie.

De potentie van satellietdata

Onze partners European Tourism Futures Institute en het lectoraat Computer Vision & Data Science van NHL Stenden Hogeschool hebben daar met hun pilotonderzoek verandering in gebracht. Zij hebben verkend:

  • wat voor de toeristisch-recreatieve sector de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn
  • wat de onderzoekstechnische- en methodologische uitdagingen zijn bij het gebruiken van open source satellietdata voor het bepalen van druktebeelden
  • wat het potentiele gebruik van satellietbeelden is voor het begrijpen van toerisme en recreatie

Pionieren met satellietbeelden

Satellietbeelden met daarop geparkeerde auto’s op parkeerplaatsen zijn gebruikt voor de pilot om te testen of een algoritme is te trainen die op grote schaal en geautomatiseerd inzicht kan geven in aantallen voertuigen. De conclusie is dat dit goed mogelijk is. Met de techniek is het in potentie mogelijk om analyses uit te voeren op allerlei objecten, zoals boten en zelfs personen. Alles staat of valt met de kwaliteit en beschikbaarheid van de satellietbeelden.

Data & Development Lab

Dit onderzoek maakt deel uit van het Data & Development Lab (DDL) waarbij wij ons samen met CBS en NBTC richten op de ontwikkeling van data en inzichten. Binnen het DDL maken partijen gebruik van zowel bestaande als nieuwe databronnen en technieken. Projecten hebben een experimenteel karakter en worden steeds opgezet rondom een actueel thema. Binnen de DDL-projecten werken de drie partijen met elkaar samen waarbij de kracht van elke partij benut wordt. Door kennis vanuit het onderwijs (CELTH), de markt (NBTC) en de beschikbare data (CBS) te bundelen, krijgen projecten meer diepgang zonder de praktische toepasbaarheid uit het oog te verliezen.