De heilige graal van voorspelmodellen voor toerismedrukte

26-10-2020

Voorspelmodellen lijken een grote belofte als het gaat om het inschatten van toeristische druk op een bestemming, zowel op nationaal-, regionaal- als lokaalniveau. Zij kunnen mogelijk helpen bij het beter inschatten waar bezoekersstromen van verblijfs- en dagbezoekers mogelijk drukte gaan opleveren.

Balans tussen economie, mens en omgeving

Een inzicht in verwachte bezoekersstromen (en daarmee toerismedrukte) kan op die manier als beleids- en sturingsinstrument voor een bewuste toeristische bestemming zeer wenselijk zijn. Dit vanwege het streven naar een duurzamere balans tussen inwoner, bezoeker, ondernemer en omgeving met oog voor de draagkracht van het gebied.

Vermijden van drukke plekken vanwege corona

Ook de actualiteit vraagt om dit inzicht. Veel veiligheidsregio’s in toeristische gebieden willen namelijk in hun streven naar het waarborgen van gezondheid en veiligheid van de inwoners, in het licht van de perikelen rondom COVID-19, weten hoeveel verblijfs- en dagbezoekers er naar verwachting op een bepaald in de regio zijn en/of naar de regio toekomen en welke activiteiten zij ontplooien.

Uniek voorspellend data-centrisch model

Ondanks de potentie van voorspelmodellen laat de praktijk tot op heden zien dat veel onderzoeken zich beperken tot veelal ad-hoc, beschrijvend en verklarend onderzoek. Een voorspellend (en eventueel voorschrijvend) data-centrisch model zou een volgende stap zijn in de data volwassenheid van de toeristische-recreatieve sector, maar is nu nog vrijwel onontgonnen gebied.

Vol verwachting klopt ons datahart

Op dit moment wordt er, om die volgende stap te maken, werken wij binnen het Data & Development Lab Bestemming Nederland aan een voorstel met een experimenteel karakter om de (on)mogelijkheden van Google search data, webscraping-data en GPS-data bij de ontwikkeling van voorspelmodellen voor toerismedrukte nader te onderzoeken.

De resultaten van dit project worden in maart 2021 verwacht. Nu al benieuwd naar updates? Neem contact op.