CELTH ondertekent Glasgow Declaration on Climate Action in Tourism

04-11-2021

Het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) heeft vandaag als launch partner de ‘Glasgow Declaration on Climate Action in Tourism’ ondertekend. Daarmee laat CELTH internationaal zien dat ze zich actief wil inzetten in het realiseren van de klimaatdoelstellingen voor de vrijetijdssector zoals die in het Klimaatakkoord van Parijs zijn afgesproken. CELTH maakt al belangrijke stappen op dit gebied met haar Agenda Bewuste Bestemmingen en een Onderzoeksagenda Duurzaamheid en ontwikkelt graag met partners nieuwe initiatieven om als sector de klimaatambities te realiseren.

De ‘Glasgow Declaration on Climate Action in Tourism’ verenigt wereldwijd de toeristische sector achter een gezamenlijke route naar een klimaatneutrale sector. De verklaring is vandaag gelanceerd op de VN Klimaatconferentie in Glasgow. De declaratie is een initiatief van UNWTO, UNEP, Tourism Declares a Climate Emergency, The Travel Foundation en VisitScotland.

Logo Climate Action in Tourism

Menno Stokman, directeur CELTH: “De ‘Glasgow Declaration on Climate Action in Tourism’ biedt een sterke context en een wereldwijd ecosysteem waarbinnen CELTH en haar kennis- en onderwijspartners (Breda University of Applied Sciences, NHL Stenden Hogeschool en HZ University of Applied Sciences) met de ontwikkeling van kennis, inzichten, methodieken en concrete tools van waarde kunnen zijn voor het brede gastvrijheidsdomein, wereldwijd en in Nederland. Zo willen wij de sector helpen om optimaal bij te dragen aan de grote maatschappelijke opgaven.” Volgens Stokman zijn actie en internationale samenwerking hard nodig omdat de sector kwetsbaar is voor klimaatverandering en tegelijkertijd ook een bijdrage levert aan de uitstoot van broeikasgassen: “De opgaven voor het gastvrijheidsdomein zijn urgent omdat in 2030 al een halvering van de uitstoot moet zijn gerealiseerd. Ook vanuit ons domein.”

Internationaal netwerk

Met de ondertekening van de Glasgow Declaration committeert CELTH zich aan een halvering van de toeristische emissies in het komende decennium en nul uitstoot zo snel als mogelijk maar in ieder geval voor 2050. Door de ondertekening wordt CELTH onderdeel van een internationaal netwerk dat zich inzet voor een dringende en gecoördineerde internationale klimaatactie in het toerisme. Dat is hard nodig want uit het nieuwste onderzoek van UNWTO/ITF blijkt dat rond 2030 de emissies ten gevolge van toerisme met 25% juist flink toenemen. CELTH neemt door te investeren in kennis en samenwerking een actieve rol in kennisontwikkeling, onderzoek en het ontwikkelen en delen van oplossingen. Door de inzet van haar netwerk helpt en ondersteunt ze de brede gastvrijheidssector in het behalen van de klimaatdoelen van Parijs.

Agenda Bewuste Bestemmingen

CELTH investeert al op dit thema door de ontwikkeling van de Agenda Bewuste Bestemmingen, een bruikbaar kader om het gastvrijheidsdomein te helpen bij haar verduurzamingsopgave en daarmee een middel om invulling te geven aan de Glasgow Declaration. Met de Agenda Bewuste Bestemmingen draagt CELTH – vanuit de maatschappelijke waarden van het gastvrijheidsdomein – nadrukkelijk bij aan de transitie- en ontwikkelopgaven van gebieden en bestemmingen in binnen- en buitenland. Geënt op de principes van het systeemdenken fungeert de Agenda Bewuste Bestemmingen als kader om nieuwe kennis en expertise te ontwikkelen door te sturen op integratie in het onderwijs en door toegepast en academisch onderzoek. Ook fungeert de Agenda als kompas om bestemmingen inzicht te geven in de relevante thema’s die van belang zijn voor het maken van bewuste keuzes voor een duurzame ontwikkeling, én als onderzoeks- en sturingsagenda welke – op elk gewenst niveau – met partners opgepakt en uitgevoerd kan worden.

Onderzoeksagenda Duurzaamheid

Daarnaast investeert CELTH, namens de Nederlandse Taskforce Gastvrijheidssector, in de ontwikkeling van een Onderzoeksagenda Duurzaamheid. Essentieel wordt dat het gastvrijheidsdomein in Nederland proactief inspeelt op alle wetgeving en regels die de klimaatcrisis moeten oplossen. Dit onderzoek zal gebruikt worden om de sector in Nederland te helpen en sturen bij hun verduurzaming; de inzichten en systematieken kunnen ook aangereikt worden aan bestemmingen en stakeholders elders.