Artikel ‘Nederland van Boven’ in Trendrapport 2020

22-02-2021

Afgelopen jaar verscheen een nieuwe editie van ons Trendrapport met daarin een bijdrage van onze programmamanager Jasper Heslinga en collega’s van onze partner ETFI over het gebruik van satellietbeelden om de toeristisch-recreatieve sector te kunnen begrijpen.

Waarom satellietbeelden?

Satellietbeelden zijn reeds beschikbaar, maar toepassingen op de toeristisch-recreatieve sector zijn echter nog altijd beperkt. Dit artikel brengt daar verandering in. In dit artikel wordt verkend wat voor de toeristisch-recreatieve sector de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn en wat de onderzoekstechnische en methodologische uitdagingen zijn bij het gebruiken van open source satellietdata voor het bepalen van druktebeelden. In het artikel wordt een overzicht gegeven van het potentiële gebruik van satellietbeelden voor het begrijpen van toerisme en recreatie door te kijken of voertuigen automatisch geteld kunnen worden.

Wat is er gevonden?

Het onderzoek heeft een geschikt model opgeleverd die getraind is om voertuigen te detecteren. Echter, zorgen verstoringen zoals bijvoorbeeld donker asfalt, schaduw of bomen ervoor dat automatische tellingen op voertuigen inconsistenties bevat. Trainen van het systeem met afbeeldingen die deze karakteristieken bevatten kunnen er wellicht toe leiden dat ook objecten die verstoord worden meegenomen worden en er daardoor accuratere automatische tellingen ontstaan.

Verder experimenteren

Dit experiment was onderdeel van ons Data & Development Lab waarin wij samenwerken met NBTC en CBS. Het opgeleverde model zou ook op andere datasets kunnen werken bijvoorbeeld de bezetting van jachthavens of vaarwegen. DataFryslân is bijvoorbeeld begonnen met het automatisch detecteren van boten in Friesland. Een aanbeveling is om de techniek verder door te ontwikkelen, te verkennen hoe de techniek op te schalen is voor andere regio’s en de scope aan mogelijke toepassingen uit te diepen.