Nieuws
Leefomgeving 6 min read

Enerverende brainstorm in XR Stage over het verminderen van Single-Use Plastics in horecakeukens

Een enerverende dag op de XR Stage in het Future of Food Lab van de Hotel Management School Maastricht. Omringd door video’s van keukenoperaties hadden we een productieve brainstormsessie over hoe we het gebruik van single-use plastics in horecakeukens kunnen verminderen. Een diverse groep onderzoekers, studenten, experts, professionals en keukenpersoneel bespraken de noodzaak tot reductie van single-use plastics, oplossingen zoals herbruikbare vervangers en het doorbreken van gevestigde patronen.

De XR Stage in het Future of Food Lab is een gecontroleerde testomgeving op de Hotelschool Maastricht voor duurzame voedselinnovaties. Het was de eerste keer dat de XR Stage werd gebruikt voor een brainstormsessie. Het voordeel van deze omgeving is dat alle deelnemers zich in dezelfde setting bevinden en dezelfde prikkels krijgen.

Het project ‘Piloting a Digital Twin in an Immersive CAVE for Plastic Reduction Practices and Behaviors in Kitchen Operations’ is een gezamenlijk initiatief van NHL Stenden, Breda University of Applied Sciences, Hotel Management School Maastricht, Restaurant De Pleats, Paddy O'Ryan, Stayokay Hostel Terschelling, Brasserie Om de Dobben, Leshotel Chateau Bethlehem, Restaurant Bloesem, Restaurant La Barceloneta, en Student Sibelicious Restaurant, en wordt mede gefinancierd door CELTH.

Brainstorm XR Stage

De discussie in de brainstormsessie spitste zich toe op het gebruik van microfolie, vacuümzakken en handschoenen. Op het eerste gezicht lijkt het eenvoudig om het gebruik van deze plastics te verminderen, maar vaste werkroutines, gebrek aan kennis, een strakke hiërarchie en weerstand tegen verandering maken het een uitdaging. Bovendien zijn single-use plastics uitstekend voor het bewaren van voedsel. Dit betekent echter niet dat het onmogelijk is om het gebruik ervan te verminderen. In dit proces is de rol van de chef-kok en zijn team essentieel. Om verandering in gang te zetten, is het belangrijk om een beweging van koplopers te creëren en leveranciers erbij te betrekken. De onderwijskeukens van de universiteiten kunnen hierbij worden betrokken als testomgevingen. De koplopers moeten zich richten op het vergroten van kennis over alternatieven, inclusief operationele kosten, manieren om gedrag te veranderen en het motiveren van teams. De meest praktische tip van de dag: “Koop deksels in plaats van rollen microfolie.”

Brainstorm XR Stage