Indonesisch-Nederlandse samenwerking voor ontwikkeling duurzaam toerismes

Onder toeziend oog van de Indonesische Minister van Maritieme Zaken en Investment, Luhut Binsar Panjaitan, ondertekende Centre of Expertise Leisure, Tourism and Hospitality (CELTH) een Letter of Intent met DEL Institute of Technology met betrekking tot de ontwikkeling van duurzaam toerisme. De ondertekening vond plaats tijdens het seminar over duurzaam toerisme en de kwaliteit van het water op Lake Toba gehouden bij DEL Institute of Technology. Het seminar werd ook bijgewoond door het Nederlands Koningspaar als onderdeel van hun staatsbezoek aan Indonesië.

Veerkrachtige toeristische bestemmingen in Noord-Sumatra

In lijn met de wens van de Indonesische regering om nieuwe toeristische bestemmingen te creeren, zijn Indonesië en Nederland begonnen met een Living Lab voor de ontwikkeling van duurzame en veerkrachtig toeristische bestemmingen in Noord-Sumatra. Met vereende krachten, is het Living Lab gericht op de ondersteuning van de ontwikkeling van de regio Lake Toba. Het Living Lab is gebaseerd op real life instellingen, waar onderwijs- en onderzoeksinstituten uit beide landen samenwerken met lokale gemeenschap, ondernemers en overheden. The Living Lab is gebaseerd op actiegericht leren, experimenten en heeft een lange termijn focus.

Toekomstige scenario’s voor Lake Toba

De kick-off van het Living Lab deze week vond plaats in Tuktuk, Lake Toba, waarbij een tweedaagse multi-stakeholder-sessie werd georganiseerd en gefaciliteerd door CELTH. CELTH is een samenwerking tussen drie Nederlandse hogescholen; Breda University of Applied Sciences, NHL Stenden Hogeschool en HZ University of Applied Sciences. De drie Hogescholen hebben hun krachten gebundeld om gezamenlijk onderzoek te doen in nauwe samenwerking met Wageningen University & Research, Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Tilburg. Tijdens de sessie multi-stakeholder bespraken de deelnemers toekomstscenario's voor Lake Toba als duurzame toeristische bestemming. Op basis van deze scenario's, werden de lokale behoeften op het gebied van kennis en vaardigheden ontwikkeling geïdentificeerd, die zal dienen als input voor de agenda van het Living Lab in de komende jaren.

Het Living Lab is in eerste instantie een 3 jarig traject, ondersteund door de Provincie Noord-Sumatra, de Nederlandse ambassade in Jakarta, het Nederlandse consulaat in Medan, Nuffic Neso Indonesië, IT DEL, CELTH en haar partner universitaire instituten en Wise Steps Foundation.