Bouwen aan duurzame bestemmingen

07-03-2018

Met ons position paper bouwen aan duurzame bestemmingen, nemen we een standpunt in in de discussies rond bestemmingsontwikkeling. Tegenwoordig leidt de groei van toerisme tot overdruk of overtourism in specifieke locaties, welke de noodzaak aantoont met geschikte strategieën de groei aan te pakken en alle belanghebbenden – voornamelijk bewoners – te laten profiteren van toerisme.

Wat is er nodig om bewuste bestemmingen te bouwen?

Bestemmingen moeten benaderd worden als complexe systemen, waar toerisme de retail voedt, retail maakt een plek leefbaar, de kwaliteit van het leven maakt populaire leef- en woon omgevingen. Deze factoren hebben een positieve uitwerking op leefbaarheid, overwegende dat investeringen de kwaliteit van de leefomgeving aansturen, welke toerisme weer aanmoedigt. De samenhang van de verschillende functies, partijen en relaties maken een bestemming aantrekkelijk voor inwoners en bezoekers.

Naar duurzame ontwikkeling

Om bestemmingen op een duurzame manier te ontwikkelen mag, volgens CELTH, toerisme geen doel op zich zijn maar een middel tot het bereiken van duurzame ontwikkeling, waar de bestemming fungeert als een samenhangend, vitaal en veerkrachtig ecosysteem. Om te komen tot duurzame ontwikkeling, is het noodzakelijk om een gedeeld inzicht over hoe de bestemming te willen ontwikkelen te verkrijgen en  expliciete kennis ketens te ontwikkelen van relevante overheidsorganen, onderzoeks- en kennis partijen, industrie- en bestemming management organisaties. Kennis ketens en hun rol en verantwoordelijkheid zal duidelijk zijn en de acties van partijen zijn complementair.

Het position paper is geschreven in samenwerking met Stefan Hartman van Stenden ETFI, Leeuwarden. Voor meer informatie over het position paper kijk de video (in het nederlands) op ons YouTube kanaal.