Nederlandse kennis sleutel in internationale klimaatstudie voor toerisme

14-11-2022

Een jaar na de ‘Glasgow Declaration on Climate Action in Tourism’ roept een onafhankelijk onderzoek, geleid door Nederlandse onderzoekers, de toeristische sector op om onmiddellijk stappen te ondernemen om zich aan te passen en te innoveren om zo bij te dragen aan een klimaatneutrale wereld. Het doel ‘klimaatneutraal in 2050’ kan alleen worden bereikt met enorme investeringen door de branche en de overheid, verschuivingen in vervoerswijzen en steun voor kwetsbare bestemmingen. Tot nu toe hebben we te weinig, te laat gedaan. Het onderzoek waarin gebruik wordt gemaakt van een geavanceerd ‘systems modelling’-techniek, laat zien dat het klimaat neutraal maken van toerisme alleen kan worden bereikt door een combinatie van ingrijpende maatregelen.

Maar één scenario haalt de klimaatdoelstellingen

Nu het wereldwijde toerisme in 2050 in omvang zal verdubbelen ten opzichte van het niveau van 2019, zijn de huidige strategieën die uitsluitend gebaseerd zijn op CO2-compensatie, technologische efficiëntie en biobrandstoffen hopeloos ontoereikend. Dergelijke maatregelen alleen zullen niet voldoen aan de op het Akkoord van Parijs afgestemde doelstellingen om de uitstoot tegen 2030 te halveren en uiterlijk in 2050 klimaatneutraal te zijn. In plaats daarvan worden mondiale beleidsmakers en klimaatplanners die de COP27 bijwonen aangespoord om al die maatregelen te combineren met enorme investeringen en stimulansen voor de groenste vormen van vervoer, en beperkingen op de meest vervuilende. Dit is het enige scenario dat vergelijkbare inkomsten voor de sector biedt waarbij we kunnen blijven reizen in een klimaatneutrale wereld. Het rapport benadrukt de enorme inspanning die nodig is om deze toekomst te verwezenlijken, maar laat zien dat het technisch mogelijk is, als de wil er is.

30 jaar ervaring in één rapport

Dit zijn de belangrijkste bevindingen van een binnenkort te verschijnen rapport, Envisioning Tourism in 2030, gepubliceerd door de Travel Foundation, een toonaangevende wereldwijde NGO die samenwerkt met overheden, bedrijven en gemeenschappen om toerisme op een manier te ontwikkelen en te beheren dat de voordelen voor gemeenschappen en het milieu maximaliseert. Het onderzoek is uitgevoerd door experts van CELTH, Breda University of Applied Sciences, het European Tourism Futures Institute en de Netherlands Board of Tourism and Conventions. De studie bracht meer dan 30 jaar onderzoeksexpertise samen over de rol van toerisme bij klimaatverandering. Zonder die ervaring was het niet mogelijk om dit resultaat binnen de beschikbare tijd en budget te realiseren. Dit onderzoek is een perfect voorbeeld van het belang van ‘kennis op kennis bouwen’, maar was niet mogelijk geweest zonder de steun en inbreng van de Travel Foundation en andere branchepartners. De onderzoekers concluderen dat bestemmingen en toeristische bedrijven nu actie moeten ondernemen om nieuwe kansen te ontwikkelen en veerkracht op te bouwen tegen veranderingen in bezoekerspatronen, mogelijke nieuwe beperkingen en regelgeving en de verslechterende gevolgen van klimaatverandering.

Business as usual niet levensvatbaar

“Het is duidelijk dat business as usual voor toerisme niet wenselijk noch levensvatbaar is”, zegt Menno Stokman, directeur van het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH). “Klimaateffecten zijn er al en nemen toe in frequentie en ernst, met astronomische kosten voor de mensheid en het milieu die het toerisme meer beïnvloeden dan de meeste andere sectoren. De huidige CO2 verlagende strategieën zullen veel te laat het klimaatneutrale niveau bereiken. We moeten het systeem dus hervormen. Vanuit klimaatperspectief kunnen we, zodra we klimaatneutraliteit bereiken, zoveel reizen als we willen. Met enorme investeringen zullen we dat binnen een decennium bereiken voor kortere reizen. Maar voor langeafstandsvluchten hebben we meer tijd nodig, en daar moeten we rekening mee houden als het toerisme zijn toekomst plant.”

De onderzoekers delen hun resultaten op 16 november met de branche samen met de Travel Foundation en NBTC in het webinar 'Envisioning a Net Zero Future for Tourism and how to plan for it'. Aanmelden kan via https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_rmD_q_FCSpizCtudDSnMhg

Geavanceerde techniek gebruikt

Het team achter het rapport heeft een geavanceerd 'systems modelling'-techniek gebruikt om toekomstige scenario's voor wereldwijd reizen en toerisme te verkennen. Ze vonden slechts één CO2 verlagend scenario dat overeenkwam met de huidige groeiprognoses die uitgaan van ongeveer een verdubbeling van de inkomsten en reizen in 2050 ten opzichte van het niveau van 2019. Dit scenario wordt bereikt door investeringen van biljoenen dollars in alle beschikbare maatregelen om de CO2-uitstoot te verminderen en door prioriteit te geven aan reizen die de uitstoot het gemakkelijkst kunnen verminderen, bijvoorbeeld over de weg en per spoor. Er moeten ook limieten worden gesteld aan de groei van de luchtvaart totdat deze volledig CO2-vrij is, met name om de langste afstanden tot het niveau van 2019 te beperken. Deze zijn goed voor slechts 2% van alle reizen in 2019, maar verreweg de meest vervuilende. Als er niets aan wordt gedaan, zullen ze tegen 2050 verviervoudigen, goed voor 41% van de totale uitstoot van het toerisme (tegenover 19% in 2019), maar nog steeds slechts 4% van alle reizen.

Lees het volledige artikel op de website van de Travel Foundation.