Post Pandemic Tourism: naar duurzaam toerisme en reisgedrag in Indonesië

08-06-2022

Namens PUM Senior Experts (www.pum.nl) Nederland was Jasper Heslinga uitgenodigd om een toespraak te houden tijdens de International Academic Conference on Tourism (INTACT). De conferentie stond in het teken van "Post Pandemic Tourism" en om trends en toekomstige richtingen voor de toeristische sector beter te begrijpen.

In zijn toespraak sprak Jasper over de ongekende situatie veroorzaakt door de COVID-19-pandemie in 2020, die de wereldwijde roep om de herwaardering van reizen en toerisme en de bijdrage ervan aan een duurzamere en veerkrachtigere toekomst versterkte. Er is onzekerheid of COVID-19 een echte gamechanger is voor de toeristische sector, of is het effect beperkt? En het blijft onzeker hoe de industrie zal omgaan met de nasleep van deze disruptieve gebeurtenis en zich in de toekomst verder zal ontwikkelen.

In de presentatie werd scenarioplanning geïdentificeerd als een hulpmiddel dat nuttig is bij het begrijpen van trends en toekomstige trajecten. Heslinga presenteert en legt een scenarioplanningsstudie uit die hij heeft gedaan om de impact van COVID-19 op de branche te begrijpen. Heslinga sprak ook over een recent onderzoek dat was gericht op de pre-pandemische en toekomstige reisplannen van Europese reizigers, de mogelijke impact van de pandemie op hun verwachte gedrag, de gedragsbeperkingen die hen ervan zouden weerhouden om duurzame reispraktijken  aan te passen, evenals verklaringen met betrekking tot het onderliggende waardesysteem, de overtuigingen en normen die het handelen van reizigers waarschijnlijk zullen leiden. Deze onderzoeksprojecten zijn nuttige input voor het maken van meer op maat gesneden en effectiever beleid en voor strategieën ter ondersteuning van duurzaam toerisme en reizen.

Als PUM Experts zijn Jasper Heslinga en Menno Stokman betrokken geweest bij het opbouwen van een samenwerking tussen PUM en het Centre for Tourism Studies aan de Gadjah Mada University, Yogjakarta, Indonesië. Zij waren uitgenodigd door prof. Janianton Damanik en hopelijk zal de toespraak leiden tot een sterkere toekomstige samenwerking.

Meer informatie over het evenement en de sprekers vindt u hier: https://intact.ugm.ac.id/