Onderzoek over maatschappelijke waarde van toerisme & recreatie krijgt verdiepingsslag

14-07-2021

CELTH onderzocht de brede maatschappelijke betekenis van toerisme en recreatie in opdracht van Gastvrij Nederland. Dat leverde het veelgelezen rapport ‘Maatschappelijke waarde van toerisme en recreatie’ op. Nu komt er een verdiepingsslag in het onderzoek en worden beleidsmakers gevraagd naar hun visie op maatschappelijke waarden die voortkomen uit de gastvrijheidseconomie.

Bijdrage aan Bruto Nationaal Geluk

Het rapport laat zien dat het maatschappelijk belang veel verder reikt dan de ruim 800.000 banen die de sector biedt en de 91,2 miljard aan toeristisch recreatieve bestedingen. Kees van Wijk, voorzitter Gastvrij Nederland: "De bijdrage aan ons Bruto Nationaal Geluk is minstens zo belangrijk en zo mogelijk nog groter.” Deze eerste versie voerde onderzoek uit bij ondernemers. Omdat de beleidsmatige kant veel invloed heeft op het vakgebied wordt nieuw onderzoek gericht op beleidsmakers.

Ben je beleidsmaker? Doe mee en maak het onderzoek nog waardevoller

Omdat magazine R&T naast veel lezers bij bedrijven ook een sterke positie heeft bij de beleidsmakers is een oproep opgenomen in het blad om mee te doen aan het onderzoek Maatschappelijke waarde toerisme, recreatie en zakelijke gastvrijheid. Ben je beleidsmaker? Doe dan mee met het onderzoek. Hoe meer respondenten, hoe waardevoller de uitbreiding van het onderzoek.

Waarom is dit onderzoek naar maatschappelijke waarden belangrijk?

Jeroen Klijs, lector sociale impacts van toerisme bij onze partner Breda University of Applied Sciences legt uit waarom dit onderzoek naar maatschappelijke waarden belangrijk is: "Tot nu waren er vooral economische studies, bedoeld om het economische belang van de gastvrijheidssector te duiden. De combinatie die we nu maken tussen de sociale en economische waarde en de toepassing op de volle breedte van de sector maakt het onderzoek uniek. Wat betreft de sociale waarden is er onder andere gekeken naar het belang van de gastvrijheidssector voor maatschappelijke processen zoals leefbaarheid en wat het feit dat je kunt recreëren betekent voor je welzijn en je stressniveau. Ook die zaken waren wel eens ‘los’ onderzocht, maar nooit in samenhang.” Bewonersbetrokkenheid is een onderdeel in het onderzoek. Klijs: "Als je als gastvrijheidssector wilt laten zien dat je meer bent dan een ‘bezoekfabriek’, die geld binnenbrengt en dat je ook maatschappelijke waarde biedt, dan zul je met bewoners moeten praten. Om ze te laten vertellen over die maatschappelijke waarde, maar ook over hoe het nog beter kan.”

Doe als beleidsmaker mee aan dit invloedrijke onderzoek.

Bron: NRIT Media