Landelijke Data Alliantie: economische impact toerisme

Terugkijken
Online sessie

De toerismesector is belangrijk voor onze economie. Maar wat levert toerisme nu daadwerkelijk op voor een regio? Wat is de economische waarde van een bepaalde toeristisch-recreatieve voorziening? En wat zijn de economische impacts van ontwikkelingen van buitenaf of beleidsmaatregelen? Dit zijn vragen die overheden continu bezighouden, bij het actief sturen en stimuleren in toerisme en recreatie.

Leidraad voor economische impactanalyses in toerisme en recreatie

Het afgelopen jaar hebben wij gewerkt aan een leidraad voor economische impactanalyses in toerisme en recreatie. De leidraad geeft voorschriften en aandachtspunten voor opdrachtgevers en opdrachtnemers van dergelijke analyses en duidt de gevolgen van (methodologische) keuzes. Op woensdag 26 mei werd de leidraad gepresenteerd in een kennissessie van de Landelijke Data Alliantie. Het project is onderdeel van het Data & Development Lab dat uitgevoerd wordt in samenwerking met KNEITERNBTC en CBS.

Meet de economische impact van toerisme

Tijdens de sessie hebben we inzicht gegeven in hoe je de economische impact van toerisme en recreatie in jouw gemeente, provincie of regio kan meten. In de presentatie van CBS kan je alles teruglezen over de blik van bovenaf: Van de landelijke economische impact op toerisme naar de doorvertaling op regionaal niveau. Dit is mogelijk voor de provincies en de vier grootste steden. De resultaten voor de provincie Gelderland en gemeente Amsterdam werden toegelicht.

In de presentatie van BUas (Breda University of Applied Sciences) kan je alles teruglezen over onze nieuwe leidraad voor economische impactanalyses binnen toerisme en recreatie. Deze leidraad is ontwikkeld door CELTH (BUas en HZ University of Applied Sciences), Bureau Buiten, Decisio, Markteffect, het Mulier Instituut en ZKA. Samen vormen wij het Kennisnetwerk Economische Impactanalyses Toerisme En Recreatie, afgekort KNEITER. Het doel van de leidraad? De kwaliteit en vergelijkbaarheid verbeteren van economische impact studies, zodat op basis daarvan betere beslissingen genomen worden. De leidraad maakt duidelijk wat de minimale kwaliteitseisen zijn waaraan dergelijke studies moeten voldoen, qua databronnen, methodes en definities. Ze duidt ook welke keuzes hierbij gemaakt moeten worden en wat de gevolgen zijn. Ga naar deze site voor het downloaden van de leidraad, beschikbaar in een versie voor opdrachtnemers en opdrachtgevers.

Terugkijken

Mocht je de online sessie nog terug willen kijken, klik dan hier.