CO2-voetafdruk recreatievaart in kaart gebracht

07-02-2024

Het Centre for Sustainability, Tourism and Transport (CSTT) van Breda University of Applied Sciences (BUas) gaat de carbon footprint van de Nederlandse recreatievaart in kaart brengen. Het onderzoek is een basis/startpunt voor het speerpunt ‘CO2 afdruk verkleinen’ van het programma Duurzame Waterrecreatie dat Waterrecreatie Nederland met diverse partners uitvoert. Het onderzoek wordt met steun van het Centre of Expertise Tourism, Leisure & Hospitality (CELTH) uitgevoerd. Ook HISWA-RECRON is bij het onderzoek betrokken en draagt bij aan de financiering van het onderzoek.

Het doel van dit onderzoek is om in beeld te brengen wat het brandstofverbruik, en de daarmee gepaard gaande carbon footprint van de recreatievaart in Nederland in 2023 was. Het CSTT doet al sinds 2004 onderzoek naar de bijdrage van toerisme aan klimaatverandering. Hierdoor heeft BUas ruime ervaring in het berekenen van CO2-emissies van verschillende vervoermiddelen, accommodaties en activiteiten voor vakantiedoeleinden.

Onderzoeker Eke Eijgelaar is verheugd dat Waterrecreatie Nederland het onderzoek heeft geëntameerd: “Een betrouwbare nulmeting is de beste basis voor keuzes bij de verduurzaming, bij het maken van beleid, en voor het informeren van consumenten en booteigenaren over de klimaatimpact van dit type recreatiemiddel.”

In deze nulmeting worden zes typen boten meegenomen: kajuitzeilboot, kajuitmotorboot, sloep, open motorboot, open zeilboot en speedboot. Later zal de ontwikkelde onderzoeksmethode ook worden ingezet voor andere vormen van watersport en waterrecreatie. Waterrecreatie Nederland wil de carbon footprint gaan monitoren, om te zien hoe deze zich over de jaren ontwikkeld.

Om de uitstoot inzichtelijk te maken wordt onder watersporters in maart 2024 een enquête uitgezet. De resultaten worden in juni 2024 verwacht.

Marleen Maarleveld, directeur van Waterrecreatie Nederland: “Waterrecreatie is veelal al een duurzame vorm van vrijetijdsbesteding. Met het programma Duurzame Waterrecreatie en het onderzoek dragen we samen met partners bij aan het nog duurzamer maken van de waterrecreatiesector.”