CELTH presenteert 13 actuele thema’s in het Trendrapport, toerisme recreatie en vrije tijd

08-02-2024

Vandaag is het nieuwe Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd van CELTH-partner NRIT verschenen. In dit rapport maar liefst 13 artikelen rond actuele thema’s in de gastvrijheidssector die auteurs van CELTH en andere onderzoeksclusters hebben geschreven.

De artikelen gaan over ruimtelijk beleid, bewonersprofijt, instrumenten om drukte te meten, verhuurplatforms, nul-emissies-scenario voor toerisme, belevingsimpact, city hospitality experience, ESG-regulering, circulariteit, robotics, interactieve storytelling, inclusie en gastronomie.

Ruimte voor Recreatie en Toerisme; een leidraad voor een betere integratie van recreatie en toerisme in ruimtelijk beleid, plannen en projecten

Jasper Heslinga, Stefan Hartman, Jeroen Nawijn en Daniek Nijland gaan dieper in op de leidraad die CELTH heeft ontwikkeld voor een betere integratie van recreatie en toerisme in het ruimtelijk beleid. De leidraad helpt om ervoor te zorgen dat R&T integraal onderdeel wordt van de brede ruimtelijke puzzel. Dit is nodig om de kansen voor vrijetijdsbesteding die ons landschap biedt te verzilveren en om te garanderen dat er in de toekomst voor iedereen voldoende ruimte is om in de eigen woonomgeving te recreëren.

Toerisme als drijvende kracht voor bewonersprofijt

Iedere Nederlander heeft in 2030 profijt van toerisme, aldus Perspectief 2030, de landelijke visie op een duurzame bestemming Nederland. Maar wat verstaan we eigenlijk onder bewonersprofijt? Daniek Nijland, Jeroen Klijs, Evelien Visser-Jonker, Karoline Wiegerink, Jan Huizing en Yvonne Cornax rapporteren over de eerste fase van het baanbrekende onderzoek naar toerisme als drijvende kracht voor bewonersprofijt. In dit artikel wordt bewonersprofijt ontrafeld en worden twee cases waar bewonersprofijt al is toegepast beschreven.

Drukte weten? Drukte meten!

Maarten Soeters en Pim Nouwens zijn echte dataspecialisten en hebben de afgelopen jaren enorme stappen gemaakt in het meten van drukte. In het artikel ‘Drukte weten? Drukte meten!’ laten ze zien hoe je met GPS-data dagbezoek aan specifieke locaties in kaart kunt brengen. Ze hebben de theorie ook in de praktijk toegepast en rapporteren over experimenten in Nationaal Park de Veluwezoom, de West-Zeeuws-Vlaamse stad Sluis en het Veerse Meer.

Inzicht in toeristische verhuur via online verhuurplatformen

Maarten Soeters is ook betrokken bij het artikel ‘Inzicht in toeristische verhuur via online verhuurplatformen’ dat hij samen met Egbert van der Zee schreef. Ook hier speelt data de hoofdrol. Zij hebben zowel aanbod als vraag naar particuliere accommodaties in Nederland geanalyseerd en komen tot interessante conclusies. Zo is Airbnb al lang niet meer het grootstedelijke fenomeen uit het begin en zijn veel reguliere accommodaties op de platformen van Airbnb en Vrbo actief.

Op weg naar een Nul-Emissies Toerisme Scenario

Begin 2023 werd het rapport Envisioning Tourism 2030 gepubliceerd. Internationaal is dit rapport met het Dynamic Global Tourism and Transport Model (GTTMdyn) in de hoofdrol tot een bijzonder belangwekkend rapport voor duurzaam toerisme uitgegroeid. Samen met de Travel Foundation hebben onderzoekers van CELTH een nul-emissies scenario voor toerisme ontwikkeld. Het artikel in het Trendrapport van onderzoeker Paul Peeters beschrijft dit scenario voor het wereldwijde toerisme en laat zien welke stappen de sector en overheid gezamenlijk moeten zetten om dit nul-emissies scenario te realiseren.

Hoe kan een museum de belevingsimpact vergroten?

Beleving staat al geruime centraal in het cultuur- en vrijetijdsaanbod. Pieter de Rooij en Adriaan van Liempt waren nieuwsgierig naar de invloed van de beleving op de bezoeker. In het artikel beschrijven ze de resultaten van een onderzoek dat ze voor het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem hebben uitgevoerd. Natuurlijk kwamen ze van alles te weten over beleving en de belevingsimpact die bezoekers ervaren. Ze kregen daardoor ook inzicht in hoe je die impact kunt vergroten.

Op weg naar een duurzaam gastvrije bestemming met een nieuw City Hospitality Experience model

Het is alweer 10 jaar geleden dat Karoline Wiegerink haar City Hospitality Experience Model presenteerde. Samen met Jan Huizing en Yasemine Oruc laat ze in het artikel ‘Op weg naar een duurzaam gastvrije bestemming met een nieuw City Hospitality Experience model’ de werking van het vernieuwde model zien. Een nieuw model, waarin juist meer aandacht is voor het managen van de beleving van verschillende stakeholders, in lijn met de wetenschappelijke inzichten van customer experience management, die nu is doorvertaald naar de praktijk van steden en andere bestemmingen.

ESG-regulering gevaar voor hotelwaarderingen

Hotels en andere bedrijven in de vrijetijdssector krijgen te maken met een nieuw existentieel gevaar: opdrogende financiering. Door de invoering van ESG (Environmental, Social, Governance) wetgeving in de EU, zou een gedeelte van de sector het steeds moeilijker kunnen krijgen om de benodigde bedrijfsfinanciering aan te trekken. Hoe dat precies in elkaar zit en hoe je daarop moet acteren legt Alexander Sassen uit.

De invloed van medewerkers op de integratie van circulariteit in de bedrijfsstrategie

Het invoeren van circulariteit in hotels lijkt eenvoudig maar strand vaak op operationele problemen. Aan de hand van drie cases laat auteur Arjan van Rheede zien welke rol medewerkers spelen bij de implementatie van een strategie rond circulariteit. Het onderzoek is uitgevoerd vanuit het idee van Strategy-as-Practice.

Hospitality Robotics

Robots in hotels en restaurants zijn een veelbesproken onderwerp onder academici en personeel in de horeca. Dat robotics in de horeca meer inhouden dan alleen een technisch vraagstuk is genoegzaam bekend. Klaas Koerten, Daphne M. Dekker, Alexander Lennart Schmidt en Ahmet Vatan namen de interactie met medewerkers en gasten onder de loep en kwamen met verrassende inzichten.

Ontmoetingen in oorlogstijd: interactieve technologie en storytelling bij Erfgoed ‘s-Hertogenbosch

Hoe maak je geschreven bronnen uit het verleden beleefbaar? Die vraag stond centraal in het project dat Erfgoed Brabant samen met het lectoraat Storytelling van de Breda University oppakte. Het resultaat is een installatie waar bezoekers met behulp van spraakherkenningstechnologie verhalen over de Tweede Wereldoorlog op een interactieve manier kunnen beleven. Moniek Hover, Juriaan van Waalwijk, Else Krijgsheld, Mata Haggis-Burridge, Dennis Dekker, Cyril de Vroom en Klaas Nagel beschrijven het creatieve proces dat heel wat technologie in zich kreeg.

Werken aan diversiteit en inclusie in de culturele en creatieve sector: geen tijdelijk project, maar een continu veranderproces

Werken aan een diverse en inclusieve samenleving staat hoog op de maatschappelijke agenda, ook binnen de leisure sector. Auteur Peter van Aalst beschrijft actuele ontwikkelingen op dit terrein in de culturele sector. Zijn overall conclusie is dat werken aan diversiteit en inclusie geen tijdelijk project is maar een continu veranderproces.

Waddengastronomie versterkt Werelderfgoed beleving: streekproducten in de toeristische ontwikkeling

Ernst Jonker en Anke Arts zijn als onderzoekers intensief betrokken bij Waddengastronomie. Een project waar ze kijken hoe streekproducten de Werelderfgoedbeleving kan verbeteren en de samenwerking tussen ondernemers in de voedselketen kan worden versterkt. Hoe ondernemers en gasten hier tegenaan kijken met leerpunten leest u ook in het artikel ‘Waddengastronomie versterkt Werelderfgoed beleving: streekproducten in de toeristische ontwikkeling’.

Met dank aan

Met dank aan de auteurs van NHL Stenden, European Tourism Futures Institute, Drenthe Marketing, Universiteit Utrecht, Toerisme VAN, NBTC, Hotelschool The Hague, HZ University of Applied Sciences, HZ Kenniscentrum Kusttoerisme, Gemeente ’s-Hertogenbosch, Wij Doen Dingen, Breda University of Applied Sciences en het Centre of Expertise Tourism, Leisure & Hospitality.

Het Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd

Het Trendrapport geeft een actueel inzicht in de belangrijkste trends en ontwikkelingen in toerisme, recreatie en vrije tijd. Het rapport is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige onderzoeksbron voor de hele vrijetijdssector. Bestellen gaat eenvoudig via de site van partner NRIT.