Tourism 2030: Time to get real: Travel Foundation on stage met CELTH-rapport

19-03-2024

Het CELTH-rapport 'Envisioning Tourism in 2030 and beyond' stond op de ITB in Berlijn mainstage geprogrammeerd. Jeremy Sampson van projectpartner The Travel Foundation presenteerde de bevindingen en aanbevelingen voor reisbranche en overheid. Toonaangevende wereldwijde toeristische organisaties reageerden op de conclusies.

De Travel Foundation is een internationale Sustainable Travel NGO met als doel dat toerisme een positieve impact heeft op destinaties. Net als alle branches moet toerisme de transitie maken naar net zero in 2050. Waar veel andere sectoren al reducties hebben bereikt, is dat doel in toerisme nog ver weg. Niet dat er geen duurzame stappen worden gemaakt maar de winst die daar is geboekt, wordt weer teniet gedaan door de sterke groei van toerisme.

De ongemakkelijke waarheid

Sampson begon met de ongemakkelijke feiten. Toerisme is momenteel verantwoordelijk voor 8% tot 11% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Reduceren is niet eenvoudig alleen al omdat toerisme ook belangrijk is voor economische en sociale ontwikkeling van veel landen. Toch is het volgens Sampson ‘time to get real’. “Want als we niets doen zal toerisme in de toekomst verantwoordelijk zijn voor 66% van de resterende wereldwijde uitstoot. Dat is volkomen onacceptabel.”

Een toekomst zonder uitstoot

Het rapport is in de context van de Glasgow Declaration on Climate Change in Tourism gemaakt. Daarin committeren toeristische organisaties zich aan een traject dat leidt naar net zero in 2050: “Maar we hebben ons nooit afgevraagd hoe een toekomst van toerisme zonder CO2-uitstoot eruitziet”, hield Sampson de zaal voor. In het model, dat voor Envisioning Tourism 2030 is gebruikt, hebben de onderzoekers 44 verschillende interventies uitgetest waarbij toerisme tot 2050 zal verdubbelen. “Het eenvoudigst is om reizen te beperken maar ik denk niet dat veel mensen daarover enthousiast zullen zijn”, stelde Sampson met gevoel voor understatement. “En dus zijn we op zoek gegaan naar een scenario waar toerisme kan groeien met minder uitstoot van broeikasgassen.”

Totale emissies moeten omlaag

Kort door de bocht conclusie is dat de sector kan blijven groeien maar niet meer kan uitstoten. “We moeten goed nadenken over het type groei dat we willen. De planeet heeft niets aan een lagere emissie-intensiteit per trip maar wel wat aan het terugbrengen van de totale emissies. Momenteel groeien elk jaar de emissies en dat is geen haalbaar model.” Groei is in de optiek van de Travel Foundation alleen mogelijk voor reizen met een lage uitstoot. “We moeten niet hopen en bidden dat uitsluitend technologie ons verder gaat helpen.”

Het eenvoudigst is het elektrificeren van accommodaties. Dat is heel goed haalbaar met de huidige technische mogelijkheden. Voor de luchtvaart is SAF volgens Sampson maar een deel van de oplossing. “Het duurt nog decennia voordat de hele vloot is geëlektrificeerd.” Sampson voorziet wel dat vliegen duurder gaat worden omdat SAF nu eenmaal meer kosten met zich meebrengt.

Five milestones

Concreet wat Sampson naar Berlijn gekomen met vijf milestones in de achterzak.

  1. Alle emissies als gevolg van toerisme moeten worden geregistreerd.
  2. We moeten vooral  net-zero reizen in de marketing in de schijnwerpers zetten.
  3. Cross-border en cross-sectoraal samenwerking is essentieel.
  4. Bedrijven en organisaties moeten worden aangemoedigd Glasgow Declaration te tekenen en te implementeren.
  5. Kwetsbare bestemmingen moeten worden versterkt en we moeten werken aan klimaatrechtvaardigheid.

En het allerbelangrijkste is volgens Sampson te werken aan de absolute reductie van de uitstoot van broeikasgassen.

Werk aan de winkel

Met het publiceren van Envisioning Tourism 2030 zit het werk er voor Sampson nog lang niet op: “Ons scenario is alleen haalbaar met politieke wil, commitment van de sector en het vraagt om grote investeringen. Dat alles vraagt om gedurfd leiderschap dat moeilijke gesprekken niet uit de weg gaat. Als we dat zelf niet oppakken dan zullen draconische maatregelen op ons afkomen.” Tot slot stelde Sampson: De wereld zal minder CO2 uitstoten, met of zonder jou.”

WTTC: Registratie essentieel

Julia Simpson van de WTTC zat in haar reactie iets positiever in de wedstrijd maar ziet ook dat we niet veel tijd meer hebben. Ze ziet veel in een goede registratie: “Als je net niet kunt tellen, kun je niet veranderen. We groeien als sector nog, dat is niet goed maar een lichtpuntje is dat we per trip wel steeds minder uitstoten.” Ook wil ze niet de hele zwarte piet bij de luchtvaart leggen: “40% van de toeristische emissies komt van transport, de helft daarvan is grondtransport. Als we dat elektrificeren zetten we al een hele stap.” Voor de luchtvaart wil ze net als Sampson inzetten op SAF. “Daarvan moet de productie worden opgeschaald. Niet alles wat we doen hoeft perfect te zijn. Maar als 80% van de bedrijven maar een klein beetje doen, verbeteren we al heel veel.”

UN Tourism: Elkaar helpen

Zoritsa Urosevic van UN Tourism wil vooral partijen bij elkaar brengen. “Inmiddels hebben 850 organisaties Glasgow Declaratie ondertekend. Dat is belangrijk want we kunnen niets bereiken zonder dat alle partners daaraan werken.” Voor UN Tourism gaan klimaat en economie hand in hand.” Uitdagingen ziet Urosevic ook: “80% van de toeristische sector bestaat uit kleine en middelgrote bedrijven. Hoe gaan we die meekrijgen in kennis en investeringsruimte.”

Europese Unie: Meer regels

Misa Labarile van de Europese commissie benadrukte de ambitieuze klimaatdoelen van de Europese Unie: “Meer duurzaam, inclusief en digitaal.” De Green Deal zet voor haar echt de standaard. “De komende jaren komt er meer wetgeving om in 2040 op 90% minder emissies uit te komen. We gaan naar 70% SAF en bedrijven moet nu al voor uitstoot betalen.”

Kroatie: Lokale gemeenschappen aanhaken

Nikolina Brnjac van de Republic of Croatia benadrukte het aanhaken van lokale gemeenschappen bij transities. “Zonder hun support verandert er niets. In onze sustainable strategie hebben we alle 17 Sustainable Developmet Goals geïntegreerd.”

Oman: Balans tussen ontwikkeling en impact

Salim M. Almahruqi, Minister of Heritage and Tourism van gastland Oman kijkt heel erg naar de balans tussen ontwikkeling en de impact die het heeft. “We richten ons op zero emissies.”