Safety management en duurzaamheid: staatsvorm crisis in UK over Brexit

07-04-2019

Op 23 maart 2019 kwamen honderdduizenden Britse burgers samen in Londen in een mars ter ondersteuning van  "people’s vote” op Brexit. Sommige tegenstanders uiten beschuldigingen dat dergelijke stemming ondemocratisch is of de omstandigheden verslechterd. Het naderen van de vertrekdatum van de UK legt een enorme politieke- en partij politieke crisis bloot, escalerend met de dag. Politieke discussies worden doordrenkt met haat, de twee belangrijkste politieke partijen (Conservatives en Labour) dreigen met elkaar te breken. Dit is gevaarlijk, niet alleen voor het Verenigd Koninkrijk, maar ook voor Europa.

Revolutie

Tom Tugendhat, Britse MP en voorzitter van de Commissie buitenlandse zaken beweert dat er een revolutionair proces gaande is in de UK. Hij verwijst naar de afbrokkeling van de structuur van politiek en partij die al bestaat sinds de 2de Wereldoorlog. Het dreigende vooruitzicht "no deal" Brexit heeft het gebrek aan aanpassingsvermogen blootgelegd in het politieke systeem van de UK. De oprichting van een nieuwe partij (de Independent Group) en de afbrokkeling in de discipline van de belangrijkste partijen getuigt hiervan. Beide kanten van het gepolariseerde argument beschuldigen elkaar van het negeren van de democratie. De Leavers noemen zich democratisch zij de uitvoering van het referendum eisen.  De Remainers roepen om een nieuwe stemming. Haat misdaad is dramatisch toegenomen, racisme is openlijker dan het was en MP’s worden meer bedreigd als tevoren.

Geopolitiek en toerisme

Tot nu toe heeft de toeristensector in de UK geprofiteerd van de daling van de waarde van de pond, sinds het Referendum. Echter als de Brexit wordt ingevoerd, met name in geval van een wanordelijke Brexit, zullen veel dingen veranderen. In de eerste plaats kunnen, vanwege minder koopkracht, Britse bezoeken aan Europese bestemmingen worden geweigerd. Ten tweede meer belemmeringen voor het vrije verkeer kunnen reisplannen belemmeren voor iedereen, maar zullen vooral de relaties en samenhang in de UK als tussen de EU en de UK gevaar lopen. Dit is een serieus vooruitzicht voor heel Europa, maar vooral voor de UK.

Voor meer informatie over hoe de Brexit de toeristische sector kan beïnvloeden, neemt u contact op met onze international relations expert Peter Singleton van European Tourism Futures Institute (ETFI)