Studenten WUR in Living Lab Lake Toba aan de slag met de afvalproblematiek

12-01-2022

Studenten van de Wageningen Universiteit hebben zich verdiept in het verbeteren van stromen organisch afval in de toeristische regio rond Lake Toba in Indonesië. Samen met afvalzorg and Waste4Change hebben ze een strategie ontwikkeld om tegen relatief lage investeringen het organische afval waarde te geven. 

In deze regio is organisch afval een groot probleem door politieke, economische en sociaal-culturele obstakels. Zo is er vanuit de overheid te weinig budget voor een goed waste-managementsysteem, zijn er nauwelijks regels, worden de regels die er zijn nauwelijks gehandhaafd, is er een gebrek aan infrastructuur voor afval en is er door slechte communicatie geen kennis bij de bevolking en toeristen. Dat laatste is opvallend omdat de oorspronkelijke Batak-bewoners juist heel erg bewust met hun afval omgingen en bijvoorbeeld nooit afval in het meer gooiden. 

Dit project is onderdeel van het Living Lab, waarin de CELTH Hogescholen, NHL Stenden, Breda University of Applied Sciences en HZ University of Applied Sciences, met Nuffic Neso Indonesia nauw samenwerken om Lake Toba tot een duurzame toeristische bestemming te ontwikkelen. 

Veruit de belangrijkste aanbeveling is om organisch afvalmanagement in te voeren dat economisch duurzaam en ecologisch vriendelijk is. De huidige methode om organisch afval te composteren is wel redelijk effectief maar het compost levert nauwelijks iets op en is daarmee economisch geen duurzame oplossing. Dat is het kweken van zogenaamde BSF-larven wel. Die larven kunnen aan boeren als veevoer worden verkocht. In tegenstelling tot een andere oplossing, namelijk het produceren van biogas, zijn de investeringen voor BSF-larven veel lager. De Lake Toba Clean Movement is in de regio al een eerst pilot gestart. 

De studenten adviseren verder om lokaal afvalregels in te voeren en die te handhaven, de bevolking bewust te maken van hun rol in verantwoord omgaan met afval, meer bedrijven te laten aanhaken bij een CSR-programma en de afvalinfrastructuur te verbeteren door meer afvaltrucks beschikbaar te stellen en meer afvalbakken en containers te plaatsen. 

Ze hopen dat hun rapport een aanzet geeft voor een lange termijn strategie in de regio op afval. Het complete eindrapport is online beschikbaar of lees het nieuwsbericht van Afvalzorg.