Powerplay of Powers at Play?

12-04-2021

In een wereld van perfecte economische omstandigheden neigen productprijzen te bewegen naar het marginale kostenniveau, terwijl de lonen in een vergelijkbare manier in de richting van de marginale arbeidsproductiviteit bewegen. Markten blijken echter onvolmaakt te zijn. In de afgelopen decennia werd de neoklassieke benadering van markten die zoeken naar een evenwichtstoestand zoals in Adam Smith's 'Invisible Hand' of meer wiskundig verklaard in Leon Walras 'Éléments d'économie politique pure (1874-77; Elements of Pure Economics)' niet langer ondersteund in mainstream economische theorieontwikkeling. Het begrijpen van de onderlinge relaties tussen de twee markten is relevant en specifiek ook in het leisure, toerisme en hospitality domein. De wetenschappers richten zich nu meer op de verdeling van marktmacht.

Powerplay

Als de werkgever aanspraak kan maken op een deel van de stijging van de arbeidsproductiviteit genereert hij een extra winst. In dat scenario stijgen de lonen niet zo veel als ze zouden kunnen stijgen. Indien medewerkers, door hun onderhandelingspositie, een hoger loon verwerven dan hun marginale arbeidsproductiviteit toelaat daalt de winst. De vraag komt erop neer: wie zijn positie het beste kan gebruiken aan de formele of informele onderhandelingstafel?

Managen van Human Capital in leisure, toerisme en hospitality

Meerjarig onderzoek en een eerdere column in vakblad R&T laten zien dat de organisaties opereren op een prijsniveau boven het marginale kostenniveau wat zich vertaalt in winst. Vooral in ons domein zien we dat sterke concepten leiden tot memorabele ervaringen die zich vertalen in premium prijzen of klantloyaliteit of een combinatie. Beide effecten zijn gunstig voor de winstmarges. Werknemers kunnen hun onderhandelingspositie alleen inzetten als er daadwerkelijk winst wordt gemaakt. Marktmacht op het niveau van producten, diensten en ervaringen heeft daarmee invloed op de loonvorming. Omdat we in wezen een people-business zijn, creëren arbeidsprestaties waarde, inkomsten en winst.

Gezamenlijk perspectief: lector Operations Management en Human Capital

Dit betekent eigenlijk dat we onderzoek moeten gaan doen naar de relatie tussen de twee markten en hoe ze elkaar beïnvloeden. Alleen dan kunnen we de nodige inzichten creëren om effectieve beleidsopties te ontwerpen. Wat is de invloed van disruptieve trends? Technologie, COVID-19? Wat is de invloed van de naburige of nabijgelegen sub-arbeidsmarkten waar vergelijkbare competenties een rol spelen? Housekeeping vs. thuishulp en andere zorgbanen van niveau 2, 3? Afwezigheid of relevantie van vakbonden? Het domein heeft zoveel specifieke eigenschappen dat een eigen lector Operations Management en Human Capital veel toegevoegde waarde kan hebben. Als partijen gezamenlijk co-sponsor willen worden, ben ik er vrij zeker van dat CELTH zijn deel zal willen doen om een dergelijke onderzoekslijn te faciliteren.